Longtraining

Conditietraining voor chronische en niet chronische longpatiënten

Patiënten met COPD of astma kunnen door hun longarts of huisarts worden verwezen naar onze praktijk voor longtraining. Klachten die kunnen voorkomen bij COPD zijn: kortademigheid, hoesten, piepen, sputumproductie, herhaaldelijke infecties, achteruitgang van de conditie, spierzwakte, gewichtsverlies en ondervoeding.
Mensen met COPD gaan als gevolg van deze gezondheidsklachten vaak minder bewegen, waardoor de conditie verder achteruit gaat. Inspanning leidt dan sneller tot vermoeidheid en een neerwaartse spiraal gaat zich inzetten. Longrevalidatie kan de longaandoening niet genezen. Wat wel bereikt kan worden is het verbeteren van de conditie en het leren herkennen van eigen grenzen.

Trainingsschema, trainen met zuurstof en AOT

Allereerst krijgen patiënten die zijn doorverwezen een uitgebreide screening door een in longaandoeningen gespecialiseerde fysiotherapeut. De screening bestaat uit het testen en meten van spierkracht, ademkracht en uithoudingsvermogen. Op basis hiervan wordt een individueel trainingsschema opgesteld voor elke patient. Er wordt individueel getraind; over het algemeen wel in gezelschap van lotgenoten. In combinatie met de longtraining biedt de praktijk (indien nodig en/of wenselijk) ook  Adem-en Ontspanningstherapie (AOT) ter ondersteuning van het trainingsschema. Binnen de praktijk is een eigen zuurstofvoorziening wat het trainen met zuurstof altijd mogelijk maakt.

Voor wie niet in staat is naar de praktijk te komen vanwege de ernst van de klachten is aan huis behandelen mogelijk.